Voor iedere Rotterdammer is er een sport

25 september 2017

Zo’n 450 Rotterdammers met een beperking zijn in beweging gekomen tijdens de Sport op Maat week. Tijdens de Scholensportdag en de Sport op Maat dag konden zij tientallen sporten uitproberen en zo ontdekken welke sport het beste bij hen paste. Op Sportplaza Zuiderpark en in Recreatiecentrum Oostervant lieten 36 sportverenigingen zien wat ze te bieden hebben. Tientallen bezoekers zijn zo op weg geholpen naar een passende sport of beweegvorm.

‘Rotterdammers met een beperking sporten minder dan Rotterdammers zonder beperking. Daar willen we met de Sport op Maat week verandering in brengen,’ zegt projectcoördinator Sonja van der Zee. ‘Onze stad heeft onwijs veel te bieden op het gebied van aangepast sporten. We zijn er dan ook van overtuigd dat er altijd een sport is die bij je past.’ Tijdens de Sport op Maat week kon men deelnemen aan sporten die bijzonder geschikt zijn voor sporters met een beperking. Denk aan speciale sporten als handbiken, framevoetbal en goalball, maar bijvoorbeeld ook aan hockey, tafeltennis, duiken en judo.

Voor veel bezoekers was het de eerste keer dat ze in aanraking kwamen met een bepaalde sport. Zo vertelde deelnemer Myron: ‘Ik heb vandaag voor het eerst meegedaan aan kickboksen. Het was zwaar, maar wel heel leuk.’ De ouders van Twan gaven aan hij altijd al gek is geweest op water: ‘Twan kan niet goed lopen, maar zodra hij in het water ligt gaan zijn bewegingen hartstikke goed. We gaan proberen vaker met hem te duiken bij MaiDiving.’ Dat is precies waar de Sport op Maat week om draait benadrukt Sonja van der Zee: ‘We hopen dat deze week voor deelnemers aanleiding is om wekelijks te gaan sporten.’

Ook scholen uit het speciaal onderwijs konden hun leerlingen deze week kennis laten maken met nieuwe sporten. 300 leerlingen met een beperking namen op donderdag 21 september deel aan twee sportclinics. Zij konden kiezen uit vijf klassieke verenigingssporten als tennis, basketbal en aikido en vijf urban sporten als BMX, Freerunnen en Streetdance.

Tijdens het Sportcongres op maandag 11 september was eveneens veel aandacht voor aangepast sportaanbod. Sportverenigingen en professionals uit de sport konden themasessies volgen over dit onderwerp. Dirk Kuyt riep namens zijn Dirk Kuyt Foundation alle 340 aanwezigen op om speciaal aanbod voor mensen met een beperking te creëren.

De Sport op Maat week is een initiatief van Rotterdam Sport op Maat, Thuis Op Straat Zuiderpark, Dirk Kuyt Foundation en gemeente Rotterdam. De initiatiefnemers werkten nauw samen met NOC*NSF, Hogeschool Rotterdam, Visio, Pameijer, Rijndam Revalidatie, SportMEE, Sportief Capelle, Excelsior, Open Rotterdam, Frobel, RBLO en Van Leeuwen van Lignac Stichting.

Ambassadeur Bibian Mentel: “It’s all about Mentelity”

14 september

“Ik ben Bibian Mentel – snowboarder, paralympisch snowboarder en founder van de Mentelity Foundation. Leven met een beperking is niet niks. Juist daarom is het ontzettend belangrijk om te blijven kijken naar de mogelijkheden in plaats van de beperkingen. Door te sporten heb ik optimaal leren omgaan met mijn prothese en hierdoor ben ik in het dagelijks leven nergens in beperkt.

Ik ben ambassadeur van de Sport op Maat week omdat ik het een prachtig initiatief vind. Iedereen moet zondag 24 september naar de Sport op Maat dag komen, zodat je kunt ervaren wat je nog wel kunt en je je niet somber voelt over wat je niet meer kunt.

Het doel van mijn foundation is kinderen en jong volwassenen met een lichamelijke beperking volop aan het sporten te krijgen. En het liefst niet zomaar sporten maar extreme boardsports. Maar welke sport je ook kiest, het gaat erom dat je met je beperking lekker in beweging kunt komen. Veel sportplezier!”

Check www.rotterdamsportopmaat.nl/week

Ambassadeur Jens Toornstra “Geen woorden maar daden!”

29 augustus 2017

“Ik ben Jens Toornstra, speler van Feyenoord Rotterdam. Zoals je waarschijnlijk al verwacht, vind ik sporten heel erg leuk. Vooral het sociale contact dat bij een teamsport hoort. Ik kan in sporten mijn energie kwijt, ik blijf in beweging, haal er veel plezier uit en het is gezond voor me.

Ik vind het belangrijk dat iedereen kan sporten. Daarom ben ik ambassadeur van de Dirk Kuyt Foundation. Er zou geen onderscheid moeten zijn tussen mensen met en zonder beperking. Want het is voor iedereen hartstikke leuk om te sporten, zeker als je dat langere tijd volhoudt. Goed dat er partijen in Rotterdam zijn die zich hiervoor inzetten.

Kom langs op zondag 24 september bij de Sport op Maat dag om uit te vinden welke sport bij jou past en zorg dat je ook in de toekomst aan sporten toekomt. Ook hier geldt: geen woorden maar daden!”

Doe je mee met salsadansen of G-handbal?

28 augustus

’Ik wil dat iedereen kan genieten van non-visueel salsadansen.’ is het doel van de eigenaresse van Blinde liefde voor Salsa. Dit doel wil ze bereiken door blinden of slechtzienden te laten dansen in combinatie met goedzienden, zodat ze van elkaar kunnen leren. Zelf Jandino Asporaat probeert het (check het filmpje)! Lijkt jou dit een leuke uitdaging? Sluit dan aan bij de Sport op Maat dag 24 september op Recreatiecentrum Oostervant. 

In 2015 is Sv. Atomium ’61 beloond met de Gehandicaptensportprijs. Dit komt door het diverse aanbod in G-sporten. Elke week is er handbaltraining voor jongens en meiden met een verstandelijke beperking of autisme. Ben je 18+ en kan je niet kiezen tussen verschillende sporten? Doe dan mee met KombiFit! Een gevarieerd sportprogramma, waarbij rekening wordt gehouden met ieders niveau en beperking. Kom tijdens de Sport op Maat week een kijkje nemen bij Sportplaza Zuiderpark om mee te doen aan deze sporten!

Check www.rotterdamsportopmaat.nl/week voor alle informatie.

BMX, Freerunning of Wheelchairrugby?

23 augustus 2017

De missie van DANSH Urban Gym luidt: Persoonlijke verbetering door beweging. Dit wordt gerealiseerd door middel van eigen kracht, beweging en souplesse. De trainingen bij DANSH bestaan niet uit ingewikkelde sportapparaten, maar sporten met kleine groepjes en aangepaste oefeningen. Hierdoor is er voldoende begeleiding voor iedereen. Tijdens de Sport op Maat dag op 24 september kan je een clinic BMX en Freerunning volgen onder begeleiding van DANSH.

RIS is de Rotterdamse vereniging voor aangepast sporten. Onder Ris valt het Rotterdam Wheelchairrugbyteam. Dit Rotterdams team doet mee aan kampioenschappen door heel Nederland. De sport is hier nog niet zo bekend als in Canada, want daar wordt het zelfs op nationale televisie uitgezonden.
Kijk naar het onderstaande filmpje en luister naar de verhalen van de spelers van het wheelchairrugbyteam. Denk jij ‘Dit wil ik ook!’, doe dan mee met de clinic tijdens de Sport op Maat dag (Zuid) op 24 september in Sportplaza Zuiderpark.

 

NOC*NSF komt naar Sport op Maat dag met Ready to sport!

21 augustus 2017

Ben jij op zoek naar een uitdaging en wil jij je grenzen verleggen? Ben jij 20 jaar of jonger en maak jij gebruik van een rolstoel, heb je een prothese of heb je een andere lichamelijke beperking waardoor sporten soms een uitdaging is? Meld je dan nu aan om te sporten met Ready to sport!
Ready to sport! is ervoor om jou kennis te maken met verschillende sport- en beweegvormen, zodat je het plezier van sport kunt ervaren. Zij ondersteunen jou hierbij met het sportmateriaal en jij krijgt tips & tricks van een echte professional. Op 24 september van 13:00 tot 14:30 uur sluiten ze aan bij de Rotterdamse Sport op Maat dag op Sportplaza Zuiderpark.
Meld je aan via www.readytosport.nl of kijk voor meer informatie op www.rotterdamsportopmaat.nl/week

Handbal en Aikido

20 augustus 2017

Ben jij al bekend met de bewegingskunst aikido? Dit is een eeuwenoude krijgskunst dat werd beoefend door de samoerais in Japan. Cool! Bij aikido is er geen competitie-element en er worden geen wedstrijden gehouden. Aikido laat zich het best omschrijven als een bewegingskunst, die zeer effectief als zelfverdediging kan worden gebruikt. Daarom is deze ‘sport’ ook uitermate geschikt voor kinderen die ADD / ADHD / Autisme of een ander rugzakje hebben. Klink als een leuke nieuwe sport om tijdens de Sport op Maat uit te proberen bij de clinic die door Bushi Dojo verzorgd wordt! Kijk dit filmpje voor een korte impressie van de bewegingskunst: https://www.youtube.com/watch?v=1hnOw4HXgVE

Ook de meer bekende sport handbal komt 24 september voorbij in zowel Rotterdam-Noord als Rotterdam-Zuid. De clubs Atomium ’61 en HV Ventura verzorgen de clinics. Beide clubs zijn gespecialiseerd in G-handbal of rolstoelhandbal. Er is dus geen reden om niet mee te kunnen doen aan deze intensieve sport! In Zuid wordt de clinic gegeven in Sportplaza Zuiderpark en in Noord bij Recreatiecentrum Oostervant.

Doe mee met hockey of golf!

Vrijdag 18 augustus

Morgen start van het EK hockey in Nederland, dus het wordt weer tijd om onze mannen en vrouwen goed aan te moedigen! Word jij helemaal enthousiast van deze sport? Zorg dan dat je 24 september aanwezig bent bij Sportplaza Zuiderpark om mee te doen met de clinic hockey, welke door Hockeyclub Feijenoord gegeven wordt. Tot dan!

Heb jij altijd al een keer willen golfen? Special in Golf is een golfvereniging die zich onder andere richt op het training geven van mensen met een enkel- of meervoudige beperking. Kijk voor meer informatie op de website www.http://specialingolf.nl/. Kom tijdens de Sport op Maat dag kennis maken met deze sport bij Sportplaza Zuiderpark.

 

Ambassadeur Barbara van Bergen - athlete: “Alles is mogelijk!”

16 augustus 2017

“Ik ben Barbara van Bergen, 3-voudig paralympiër met rolstoelbasketbal en nu volledig gericht op zitskiën om me ook voor de winterspelen te kwalificeren. Ik kan me een leven zonder sport niet voorstellen. Tot het uiterste gaan, grenzen verleggen, zelfvertrouwen opbouwen; sport biedt mij zoveel!

Ik vind het belangrijk om te laten zien dat je vaak veel meer kunt dan je voor mogelijk houdt. Daarom ben ik ambassadeur van de Rotterdam Sport op Maat week. Het gaat er niet om of je paralympisch kampioen wordt, sport brengt iedereen op zijn eigen niveau blijdschap, energie en vriendschap. Te gek dat je tijdens de Sport op Maat dag diverse sporten kunt uitproberen en zo ontdekt wat bij jou past.

Kom dus langs op zondag 24 september en raak ook aangestoken met het sportvirus! Ervaar hoe leuk het is om jezelf uit te dagen en lekker te bewegen. En vergeet niet: alles is mogelijk!”

Persluchtduiken of g-honkbal?

11 augustus 2017

Start living, start diving! Dat is het motto van MaiDiving, waar iedereen de duiksport kan beoefenen. Het is één van de meest toegankelijke sporten voor jong en oud. En de instructeurs leveren altijd maatwerk, zodat je na een aantal lessen als zelfverzekerde duiker kopje onder kan. Durf jij in het diepe te springen? Kom 24/9 naar het zwembad bij Recreatiecentrum Oostervant.

Of denk je dat g-honkbal toch beter bij je past? Zie jij het wel zitten om een homerun te slaan? Het leuke aan honkbal is dat het een teamsport is waarin je je individuele kwaliteiten inzet. Er is weinig fysiek contact en het is een gestructureerde sport, wat het heel geschikt maakt voor mensen met autisme. Trek dus de handschoen aan tijdens de clinics van HSV Saints of Portland Poema’s op zowel Noord als Zuid. En bekijk eens dit filmpje om te zien wat g-honkbal is: https://www.youtube.com/watch?v=OyOkPO_V8t4

Rolstoeltennis of scouting?

9 augustus 2017

Wie kent Esther Vergeet niet? Esther is zevenvoudig paralympisch kampioen rolstoeltennis. Bij SGT Alexanderstad, een tennisvereniging die zich speciaal focust op mensen met een beperking, draait het niet alleen om topsport. Je doet er vooral mee om de gezelligheid en de lichaamsbeweging. Tijdens hun clinics op 24/9 in Rotterdam-Zuid leggen ze uit hoe het werkt.

Scouting Impeesa is een scoutinggroep speciaal voor kinderen met een lichamelijke beperking. Het spel van scouting wordt zoveel mogelijk gespeeld, hier en daar aangepast aan de mogelijkheden van de kinderen. Zeepkisten bouwen, op kamp en natuurlijk een kampvuur maken; het hoort er allemaal bij. Volop avontuur! Kijk wat ze allemaal in petto hebben tijdens hun clinic op 24/9 bij Recreatiecentrum Oostervant.

Lunchroom Fröbel

7 augustus 2017

Laat via ons Facebook event weten dat je 24 september naar de Sport op Maat dag komt en je maakt kans op onder andere 2 taartjes met koffie bij Fröbel. En die taartjes zijn lekker, want bij Fröbel stopt het bijzondere personeel extra veel liefde en aandacht in hun producten. Fröbel is namelijk een sociale onderneming en biedt mensen met een verstandelijke beperking een prachtige plek in de maatschappij. Op zondag 24 september staat Fröbel met een aantal personeelsleden op het pop-up terras op Sportplaza Zuiderpark. Kom je ook proeven van hun lekkernijen?

En o ja, en je kunt dus ook taart winnen he! Klik daarvoor op ‘aanwezig’ bij ons Facebook event. www.facebook.com/sportopmaat/events

Handboogschieten of goalball?

4 augustus 2017

Goalball is een balsport voor mensen met een visuele handicap. Alle goalballspelers dragen een afgeplakte skibril. Twee teams strijden tegen elkaar met als doel: de rinkelbal (met belletje erin) in de goal van de tegenpartij krijgen. In dit filmpje van de Paralympics wordt alles duidelijk: https://www.youtube.com/watch?v=0bZ51jzmbAQ Omnivereniging de Pont geeft op 24/9 goalball clinics op Noord, doe je mee?

Heb jij je altijd al willen voelen zoals Robin Hood toen hij een pijl door een appel schoot? Dan is de Handboogsport echt iets voor jou. Het is een sport van precisie en details. Boogschieten is een paralympische discipline dus zeker weten geschikt voor mensen met een beperking. Kom het eens proberen op 24/9 op Sportplaza Zuiderpark!

Kickboksen?

2 augustus 2017

Maak tijdens de Sport op Maat dag op 24 september kennis met het aangepast sportaanbod in Rotterdam en ervaar wat het beste bij jou past. Komende weken bieden we alle sportclinics een podium. Vandaag in de spotlight: kickboksen.

Kickboksen is een totaal andere vorm van sport. Het klinkt misschien als een harde sport, maar discipline, zelfbeheersing en respect voor anderen staat juist centraal. Trek je handschoenen aan en stap in de ring! No Limits Gym en Team Soares laten je op 24 september ervaren hoe dat voelt. Wist je trouwens dat je ook vanuit een rolstoel flinke klappen kunt uitdelen?

Win via Facebook!

31 juli 2017

Laat via het Facebook event weten dat je 24 september naar de Sport op Maat dag komt en maak kans op sportieve prijzen zoals een jaar gratis lidmaatschap bij een sportclub naar keuze, kaartjes voor een wedstrijd van Excelsior of een gesigneerd shirt van Dirk Kuyt!

Ga naar www.facebook.com/sportopmaat/events en klik op ‘aanwezig’ bij het evenement.